Bij het samenstellen van kunststof kozijnen kun je kiezen voor glas. Welk glas je het beste kunt kiezen voor de kunststof kozijnen is de vraag. Kies je voor HR++ dubbel glas of HR+++ triple glas? Wat zijn de eigenschappen en de belangrijkste verschillen? Wij geven je meer informatie en tips zodat jij een goede keuze kunt maken!
Veel jaren geleden was dubbel glas de standaard voor nieuwbouw. Tegenwoordig plaatsen we bij het vervangen van kozijnen alleen nog HR++ dubbel glas of HR+++ triple glas. Waarom? Simpel; deze glassoorten isoleren veel beter.
Het glas houdt de kou buiten in de winter en de warmte buiten in de zomer. Door isolerend glas toe te passen verbruiken we minder energie om woningen te verwarmen. HR++ isoleert tot wel 5 keer beter dan enkel glas en 3 keer beter dan klassiek dubbel glas. Minder energieverbruik is goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.
HR++ dubbel glas is een uitstekende keuze en het meest toegepast. De opbouw is een glasplaat, spouw en dan nog een glasplaat. De ruimte tussen de glasplaten is gevuld met edelgas (argon). Met name het gas zorgt voor de isolerende werking. Glas op zichzelf isoleert namelijk niet erg goed. Daarnaast is het glas uitgerust met een reflecterende coating die warmte weerkaatst.
HR+++ triple glas is vergelijkbaar met HR++ glas, maar bestaat uit drie glasplaten in plaats van twee. De opbouw is een glasplaat, spouw, glasplaat, spouw en glasplaat. Door het toevoegen van een extra glasplaat en een extra spouw isoleert het glas iets beter dan HR++ glas.
De U-waarde geeft aan hoe goed glas isoleert waarbij het aangeeft hoeveel warmte verloren gaat door het glas. Des te lager de U-waarde, des te beter de isolatie. Hieronder de U-waardes van de verschillende soorten glas:
Soort glas | U-waarde |
---|---|
Klassiek dubbel glas | 2.8 Ug |
HR++ dubbel glas | 1.1 Ug |
HR++ dubbel glas 2-zijdig gelaagd | 1.1 Ug |
HR+++ triple glas | 0.6 Ug |
HR+++ triple glas 2-zijdig gelaagd | 0.6 Ug |
Met de U-waarde is uit te rekenen hoeveel warmte er per m2 en per graad temperatuurverschil wordt doorgelaten. Dit kan door met de U-waarde en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten het aantal Watt per M2 (W/m2K) te berekenen.
Een voorbeeld; stel de woning is voorzien van klassiek dubbel glas en het is buiten 3°C en binnen 20°C. Dan kun je met het temperatuurverschil berekenen hoeveel energie je nodig hebt om de temperatuur van 20°C te behouden.
Klassiek dubbel glas heeft een U-waarde van 2.8 en de woning is voorzien van 12 m2 glasoppervlak.
Ug * temperatuurverschil = Watt per m2 glasoppervlak.
Watt per m2 * aantal m2 glasoppervlak = aantal kWh om je woning op temperatuur te houden.
In het geval van ons voorbeeld:
2.8 * 17 = 47,6 Watt per m2 glasoppervlak
47,6 * 12 = 571,2 Watt / 0,57 kWh
Dit zou betekenen dat de CV-ketel 0,57 kWh nodig heeft om de woning op temperatuur te houden. De U-waarde van HR++ is een stuk beter waardoor je het verbruik aanzienlijk kunt verlagen. Hieronder dezelfde berekening, maar dan uitgaande van HR++ glas.
1.1 * 17 = 18 Watt per m2 glasoppervlak
18 * 12 = 216 Watt / 0,22 kWh
Naast de isolatiewaarde zijn er andere zaken om rekening mee te houden bij de keuze voor HR++ dubbel glas en HR+++ triple glas. De belangrijkste verschillen hebben wij op een rij gezet.
HR++ heeft al een goede geluidswering en volstaat voor veel standaard situaties. De geluidsisolatie van triple glas betekent niet automatisch een verbetering van de geluidsisolatie. Als de 3 glasbladen dezelfde dikte hebben kan het zelfs zijn dat triple glas een mindere geluidsisolatie heeft. De geluidsisolatie hangt met name af van de glasdikte van de glasbladen.
Heb je een situatie waarin geluidswering belangrijk is? Dan is er zowel geluidswerend HR++ als HR+++ triple glas verkrijgbaar. Geluidswerend glas is alleen niet standaard. Heb je specifieke wensen met betrekking tot het glas buiten de standaardopties van Skodora om, neem dan contact op met de klantenservice.
Bij Skodora passen wij standaard een glasopbouw toe van 5-15-4 toe bij HR++ glas en 4-16-4-16-4 bij triple glas al kan dit afwijken. De glasdikte kan afwijken op basis van het samengestelde kozijn. Bij grotere oppervlakten met glas passen wij een dikker glaspakket toe. Hierdoor ben jij zeker van de jusite glasdikte die past bij het samengestelde kozijn.
HR+++ triple glas is vrij zwaar wat de plaatsing kan vermoeilijken. Glas weegt ca. 2,5 kg/m2 per mm dikte. Heb je HR++ glas met een opbouw van 5-15-4 glas dan is het glas 9mm dik. 9 mm x 2,5 kg = 22,5 kg per m2. Bij triple glas met een opbouw van 4-16-4-16-4 is de glasdikte 12 mm. 12 x 2,5 = 30 kg per m2.
Triple glas met een afmeting van 1500 x 2000 en een opbouw van 4-16-4-16-4 weegt 30 kg x 3 m2 = 90 kg. Heb je grotere ramen dan kan het gewicht van het glas uitdaging met zich meebrengen.
Triple glas is aanzienlijk duurder in de aanschaf (vrijwel het dubbele van HR++). Het prijsverschil zorgt dus voor hogere kosten in de aanschaf.
HR++ biedt een goede isolatie en voldoet voor de gemiddelde situatie. Met name in de renovatie waarbij kozijnen van een bestaande woning worden vervangen is HR++ een goede keuze. In de meeste situaties is dan ook het advies om te kiezen voor HR++ dubbel glas.
HR+++ triple glas is met name van waarde voor nieuwbouwwoningen waarbij BENG normeringen van toepassing zijn en triple glas een vereiste is om te voldoen aan de normering. Bijvoorbeeld wanneer een U-waarde van <0.7 benodigd is.
Met de ISDE subsidie op isolerend glas is de investering in HR++ of HR+++ glas aantrekkelijker geworden. De subsidie is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren in het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun woning. De hoogte van de subsidie hangt af van het gekozen soort glas.
De subsidies per januari 2024:
Er zijn bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie, zoals minimaal 8 vierkante meter aan glas vervangen en de isolatiewaarde van het kozijn. Zie voor meer informatie de website van RVO.
Wil jij de kozijnen van een woning vervangen? Kies dan voor de isolerende kozijnen van Skodora. Bij Skodora stel je kunststof kozijnen samen met een hoogwaardig kozijnprofiel van Gealan. Gealan is een gerenommeerd merk dat bekend staat om de hoge kwaliteit en duurzaamheid en uitstekende isolatie.
Het kozijnprofiel van Gealan heeft een uniek ontwerp met drie dichtingen die ervoor zorgen dat een goede isolatiewaarde kan worden behaald. Stel jouw kunststof kozijnen samen bij Skodora en profiteer!
Het kiezen van het juiste type glas voor je kunststof kozijnen is een belangrijke keuze die impact kan hebben op het wooncomfort en je energiekosten. Heb je vragen of wil je advies? Onze kozijnspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag met jouw vragen.