Een kunststof achterdeur plaatsen? Met onze handige in onze handige instructies en tips is de klus zo geklaard! Mocht er iets niet duidelijk zijn of heb je vragen? Dan bereik je ons via 0513 – 335000 of per mail: info@skodora.nl.
Het inmeten van een kunststof achterdeur is iets anders dan het inmeten van een kunststof raamkozijn, met name het bepalen van de hoogte gaat anders in zijn werk. Wij lichten de meest voorkomend situatie toe zodat jij zeker bent van de juiste maatvoering. Om ervoor te zorgen dat we over hetzelfde spreken lichten wij een aantal begrippen toe, hieronder de begrippenlijst:
Meet de buitenwerkse dagmaat. Dit is de ruimte tussen de 2 muren aan de buitenzijde. Meet de breedte op drie verschillende plaatsen: aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant.
Zorg ervoor dat je de meetlint nauwkeurig positioneert en noteer elke meting. Uit de drie gemeten breedtes kies je de kleinste maatvoering.
De buitenwerkse dagmaat minus 10 mm is de breedtemaat van het kozijn met buitendraaiende deur.
Meet vanaf de bovenkant van de bestaande houten bovendorpel tot aan de bovenkant van de afgewerkte vloer (peil) aan de binnenkant. Neem de maatvoering op verschillende punten en noteer de kleinste maatvoering. De kleinste maatvoering doe je minus 25 mm.
Bepaal vervolgens de hoogte van de onderdorpel door de dikte ervan op te tellen bij de eerder gemeten maatvoering. Bij Skodora gebruiken we standaard een glasvezelcomposiet onderdorpel van 50 mm. Tel dus 50 mm op bij de genomen maatvoering. Dit is de totale hoogte van je kozijn.
Voorbeeld:
Van de bovenkant van de bestaande bovendorpel tot de afgewerkte vloer neem je minimaal 25 mm omhoog. Zet een streepje op het kozijn buiten. Vanaf dat streepje 50 mm naar beneden gemeten is de totale hoogte van je kozijn.
Uitzondering: grotere afstap
Voor sommige woningen is er een grotere afstap (vaak bij jaren 30 woningen) waardoor een hogere onderdorpel wenselijk is. Wij bieden de optie voor een onderdorpel van 70 mm, je kunt hiervoor maatwerk offerte aanvragen. Ons team van specialisten helpt je graag!
Wanneer de binnenmuur smaller is dan de buitenmuur ga je uit van de binnenwerkse dagmaat voor de breedte. Meet op verschillende punten en gebruik de kleinste maatvoering.
De binnenwerkse dagmaat plus 25 mm is de breedtemaat van het kozijn.
Let op! De doorgang wordt hier smaller van. Wanneer de doorgang smaller wordt dan 85 cm kan dit in de praktijk problemen geven.
Let op! Als vloerverwarming nog moet worden aangebracht en het niet bekend is of deze nog wordt deze ingefreesd of geïnstalleerd wordt op de bestaande vloer dan is het niet aangeraden om de kunststof kozijnen in te meten.
De afgewerkte vloer is bepalend voor de hoogte van het kozijn, wanneer deze nog niet geïnstalleerd / ngefreesd is, kan de hoogte af gaan wijken waardoor je niet zeker bent van de juiste maatvoering.
Voordat je begint met het plaatsen van het achterdeurkozijn, is het van belang dat je de juiste veiligheidsuitrusting hebt. Denk daarbij aan handschoenen, gehoorbescherming en een veiligheidsbril. Controleer ook of je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt, waaronder kozijnschroeven, een waterpas, meetlint en accuboormachine. Het monteren van Gealan kozijnen is niet toegestaan bij omgevingstemperaturen lager dan -3°C en hoger dan +30°C.
Het verwijderen van het oude deurkozijn begint met het demonteren van de deur. Zaag daarna het bestaande kozijn in met een reciprozaag schuin omhoog en omlaag waardoor je een wig van ca. 5 cm uit het bestaande kozijn zaagt. Zaag richting een voeg, zo voorkom je schade aan de steen. Wrik het bestaande kozijn los met een breekijzer door kracht te zetten op het kozijn en niet op de muur, hiermee voorkom je beschadigingen.
Let op! Indien het deurkozijn aan de binnenzijde op de muur is afgekit, snijd dit dan door met een stanleymes. Verwijder ook alle spijkers en schroeven en maak de opening schoon voor het nieuwe kozijn.Bij het installeren van een deurkozijn is een stelkozijn noodzakelijk, deze kan van hout of kunststof zijn. Alle kunststof kozijnen van Gealan zijn voorzien van een aanslag van 18 mm. Voor het installeren van een stelkozijn meet je eerst de opening nauwkeurig op, het stelkozijn moet namelijk voldoende speling bieden voor het plaatsen van het kozijn (ongeveer 5 mm rondom). Bevestig het stelkozijn vervolgens aan de omliggende constructie, zorg ervoor dat deze zo veel mogelijk waterpas staat. Zodra het stelkozijn op zijn plaats zit, kun je het kunststof deurkozijn installeren.
Voeg compriband toe rondom het kozijn om tocht en warmteverlies te voorkomen. Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal goed aansluit en geen kieren of openingen achterlaat. Bij gebruik van compriband dient de band in de voeg over het algemeen tot 25% van de ongecomprimeerde afmetingen zijn gecomprimeerd. De compriband mag niet opgerekt of om hoeken getrokken worden.
Plaats het nieuwe deurkozijn voorzichtig in de opening, van buiten naar binnen. Zorg ervoor dat het kozijn waterpas staat en goed aansluit op het stelkozijn. Gebruik een lijmklem om het kozijn op zijn plaats te houden. Met een lijmklem kun je het dichtingsrubber namelijk goed op het stelkozijn aantrekken, hiermee creëer je een goede dichting.
Breng vervolgens de definitieve bevestigingen aan. Gebruik kozijnschroeven om het deurkozijn stevig aan het stelkozijn te bevestigen. De kozijnen van Skodora hebben voorgeboorde montagegaten en kunnen door middel van kozijnschroeven aan het stelkozijn gemonteerd worden. Begin bij de scharnieren, houd 5 mm stelruimte aan tussen het stelkozijn en het deurkozijn.
Verwijder de glaslatten, deze zitten al in de deur gemonteerd. Doordat ze niet volledig zijn aangetikt, staan ze bol. Hierdoor kun je ze gemakkelijk met een maanmes loshalen.
De glasbruggen kunnen tijdens het transport verschoven zijn. Zorg ervoor dat alle glasbruggen op 10 cm afstand van de hoeken van de sponning zijn geplaatst en plaats de glasbokjes op de glasbruggen. Bij kleinere vakken plaats je de glasbruggen zo dicht mogelijk tegen de hoeken.
Het afstellen van de deuren zit in het monteren van het glas, niet in het stellen van de scharnieren. Dus draai niet aan de scharnieren voordat je onderstaande stappen voor het monteren van het glas doorlopen hebt.Voor het monteren van het glas of paneel, plaats je onderin elke glasbrug één groen glasblokje (5 mm) en zet je het glas of paneel hierop. Vul vervolgens de paneelvulling verder uit met groene glasblokjes (zoals op de afbeelding). Eventuele resterende speling kan worden uitgevuld met een extra glasblokje (1-5 mm) (zoals op de afbeelding).
Is er een ventilatierooster? Plaats dan ook glasblokjes bovenop het ventilatierooster.
Let op! De volgorde van opklossen bij meerdere stukken glas/paneel wordt aangeven in de afbeelding. Eerst 1, dan 2, etc.
Gebruik kit om eventuele kieren tussen het deurkozijn en de muuropening af te dichten. Dit draagt bij aan de energie-efficiëntie en het voorkomt vochtproblemen. Bij montage van het glas dienen de steunblokjes en stelblokjes volgens de beglazingsvoorschriften te worden gebruikt.
Nadat de montage is afgerond, is het van belang om een grondige inspectie uit te voeren. Controleer zorgvuldig of het kozijn met de kunststof achterdeur stevig is geplaatst, waterpas staat en goed is afgedicht. Open en sluit de deur om ervoor te zorgen dat alles soepel werkt. Pas indien nodig aan om een perfecte pasvorm en werking te garanderen.
Meer lezen over het afstellen van kunststof deuren? Lees dan: Kunststof deuren afstellen: hoe doe je dat?