Kunststof kozijnen met 5 werkdagen klaar
Advies van professionals
Ophalen wanneer jou dat uitkomt
Een initiatief van KKFH
afstellen van kunststof deuren
1 minuut om te lezen

Kunststof deuren afstellen: hoe doe je dat?

Je hebt kunststof deuren besteld bij Skodora en je vraagt je af; hoe kan ik de deuren afstellen? Wij helpen je graag en vertellen je hoe je de deur(en) perfect kan afstellen middels de scharnieren. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dit doet!

1 Glas of paneel plaatsen

Voordat je de deuren kan afstellen moet eerst het glas en/of paneel geplaatst worden. Om dit te doen moet je het glas opklossen met steun – en en stelblokjes. De plaatsing van de steun- en stelblokjes is afhankelijk van de draairichting van de deur.

1. Maak de glassponning van deur eerst vrij van vuil en stof.

2. Plaats vervolgens de steunblokjes in deur aan de kant van het scharnier aan de onderzijde.

3. Plaats vervolgens een steunblokje aan andere kant, zijde van deurkruk kant (zijkant van het glas, niet de bovenzijde);

4. Fixeer vervolgens het glas door stelblokjes te plaatsen op de aangegeven plekken (zie afbeelding);

5. Als het glas en/of paneel op de juiste plek zit kun je de glaslatten plaatsen. Begin met de kortste zijden door de glaslat in de hoeken van het profiel te plaatsen. Sla vervolgens met een kunststof hamer de glaslat vast. Begin in het midden en werk richting de hoeken.

Bekijk ook de visualisatie van de steun en stelblokjes.

Let op! Sla de glaslatten niet te ver door.
opklossen van glas in kunststof deurOpklossen van glas in kunststof deur
Stap 1.1 : Paneel in deur
paneel in kunststof deur opklossen

Is er een onderpaneel toegepast in de kunststof deur zoals bij onze kunststof achterdeur? Dan moet je ook het paneel plaatsen. De plaatsing van een paneel is in principe net zoals vast glas. Het paneel kan op dezelfde manier worden uitgevuld als het glas in de deur.

Stap 1.2 : Deur zonder tussendorpels
blokjes deur zonder tussendorpel

Heb jij een deur zonder tussendorpel(s)? Bij deuren zonder tussendorpels adviseren wij om glasblokjes te plaatsen in het midden van de stijlen (stelblokjes). De blokjes zodanig plaatsen dat deze er vrij tussen past. Dit is meestal een blokje van 4 mm.

Indien nodig kun je de blokjes fixeren met kit. Dit is ook verstandig te doen bij deuren met een zeer laag geplaatste tussendorpel.

2 Horizontaal afstellen

Je hebt het glas en/of paneel geplaatst in de deur en kunt nu de deur horizontaal afstellen. Het horizontaal stellen kan middels de scharnieren. Stel de deur aan de sluitzijde af op 8mm.

Voor een goede werking altijd een opdek aan de sluitzijde realiseren van minimaal 7 mm en maximaal 9 mm.

horizontaal stellen van de kunststof deurHorizontaal stellen deur
3 Verticaal afstellen

Als je de deur horizontaal hebt afgesteld, kun je de deur verticaal afstellen. Bij de montage in de fabriek is een opdek aangehouden tussen 7 en 9 mm. Indien wenselijk kun je de deur verder omhoog of omlaag stellen middels de scharnieren.

 

Advies om opdek aan boven – en onder, aan de sluitzijde te stellen op 8 mm d.m.v. het bovenste blokje bij te vullen of een dunnere plaatsen. Indien maatafwijking boven en onder verdelen tussen de 7 en 9 mm.

Tip! Ga met je volle gewicht aan de sluitzijde van de deur hangen. Door aan de deur te hangen, hangt de deur beter in de scharnieren. Controleer vervolgens of de verdeling nog steeds goed is en stel bij waar nodig.
verticaal stellen van de kunststof deurVerticaal stellen deur
4 Sluitplaat stellen

Je wilt dat de deur goed in de sluitplaat valt. Te los zorgt ervoor dat de rubbers niet goed aansluiten op de deur waardoor lucht langs de deur kan. Te vast en de deur sluit te zwaar en valt niet goed in het slot.

Met een schroevendraaier kun je de sluitplaat stellen. Stel de sluitplaat zodanig af dat het rubber licht wordt ingedrukt bij het sluiten van de deur.

Controleer tot slot de werking van de meerpuntssluiting en stel bij waar nodig.

Skodora hulp bij montage kunststof kozijnenSluitplaat stellen

Het resultaat: Een perfect afgestelde kunststof deur

Heb je alle stappen doorlopen? Controleer dan nog een keer of de deur goed sluit en goed hangt in het kozijn. Alles naar wens? Gefeliciteerd, je hebt de kunststof deur afgesteld!

Waarom is het juist afstellen van een deur belangrijk?

Het juist afstellen van een deur is belangrijk voor de functionaliteit en de duurzaamheid. Een deur die niet juist is afgesteld kan zorgen voor tocht, waterlekkage en een verhoogde slijtage aan zowel kozijn als deur. Het juist afstellen zorgt ervoor dat de isolatie optimaal is en slijtage beperkt (enkel van normaal gebruik). Daarnaast maakt dit het gebruiken van de deur een stuk makkelijker!

Kom je er niet uit of heb je vragen?

Kom je er niet uit met het stellen van jouw kunststof deur(en)? De kozijnspecialisten van Skodora staan voor je klaar om je te helpen met jouw vraagstuk. Neem gerust contact met ons op per mail, telefoon of Whatsapp.

Kunststof deuren bestellen? Stel dan eenvoudig jouw kunststof deuren samen bij Skodora en bestel. Je kunt ze vanaf 5 werkdagen afhalen bij een vestiging bij jou in de buurt.

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar! Philip en zijn collega's zijn bereikbaar per telefoon, mail of WhatsApp en kijken graag met je mee.
Philip Skodora