Kunststof kozijnen met 5 werkdagen klaar
Advies van professionals
Ophalen wanneer jou dat uitkomt
Een initiatief van KKFH
Kunststof kozijnen fabriek collega Jens boort in kozijn
  • 11 augustus 2023
  • 10:00

SkodoraMarketing5 minuten om te lezen
5 minuten om te lezen

Hoe kies je het juiste kozijn voor je klant?

Ga je voor een klant een huis renoveren of bouwen? Dan kom je op een gegeven moment op het punt dat je de kozijnen moet gaan uitkiezen. En dat doe je natuurlijk niet zomaar. Het is belangrijk dat jouw klant het juiste kozijn krijgt, passend bij zijn of haar behoeften. Met onze tips kom je erachter welke kozijnen bij jouw klant passen.

Behoeften vaststellen

Allereerst is het belangrijk om de behoeften van de klant vast te stellen. Ga met hem of haar om tafel zitten en bespreek alles wat erbij komt kijken. Heb het over het budget, de functie-eisen en over de stijl, het ontwerp en de kleur.

Budget

Het budget. Een van de belangrijkste onderdelen, want dat bepaalt een groot deel van de mogelijkheden. Waarschijnlijk heb je dit al grotendeels vastgesteld bij aanvang van het volledige project. Maar het is toch goed om de mogelijkheden binnen dit budget nog even aan de klant voor te leggen. Zijn er bepaalde dingen die hij écht graag wil, maar eigenlijk niet binnen de begroting passen? Dan is dit het moment om te kijken of er op andere vlakken eventueel nog wat geschoven kan worden met het budget.

 

Stijl, ontwerp en kleur

Wanneer je met je klant besproken hebt welke type kozijnen je gaat plaatsen, is het van belang om te bepalen welke stijl kozijnen je installeert. Bij Skodora leveren we het Gealan S 9000 NL Base profiel. Het kozijn is uitgerust met een 3-dichting-systeem en is speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van de Nederlandse markt. Gealan staat bekend om hun talloze voordelen, waaronder duurzaamheid, uitstekende isolatie, onderhoudsgemak én een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. Zo kan je klant een keuze maken tussen gladde folie en folie met een houtnerf. Bovendien bieden we verschillende kleuren aan voor zowel de buitenzijde, de draaiende delen als de binnenzijde. Zo is er altijd een combinatie die past bij de wensen en behoeften van je klant. Tip: in de configurator kun je bij kiezen van de verschillende kleuren gelijk in de visualisatie-tekening de kleurencombinatie bekijken. Handig om aan je klant te laten zien!

Skodora mannen in de fabriek met kunststof kozijn

Functie

Elke ruimte is anders en in elke ruimte wordt anders geleefd. Daarom is het belangrijk om per ruimte de functie te bepalen en op grond daarvan vast te stellen welk soort kozijn passend is.

Keuken

In de keuken is ventilatie erg belangrijk. Brandt er een keer een gerecht aan, dan wil je de ruimte goed kunnen luchten. Een draaikiepraam is in dit geval ideaal. Voor de dagelijkse ventilatie zet je hem in de kiepstand en wanneer nodig in de draaistand. Wanneer je veel ramen in de keuken plaatst, kun je overwegen om ze niet allemaal draaikiep te maken, maar slechts een selectie.

Slaapkamer

Voldoende zuurstof terwijl je slaapt: ontzettend belangrijk. Zorg daarom ook in de slaapkamer voor voldoende ventilatie. Een draaikiepraam heeft hier vaak onze voorkeur, vooral wanneer het raam zich op een verdieping bevindt. Doordat het raam helemaal naar binnen draait, kan je klant deze gemakkelijk schoonmaken, zonder daarvoor de ladder op te moeten.

Woonkamer

In de woonkamer is het gebruikelijk dat er grote raampartijen gebouwd worden. Eventueel met een vakverdeling van drie tot zes vakken. Zo komt er lekker veel licht in deze leefruimte. Vastglaskozijnen zijn daarom vaak de beste optie. Enige ventilatie is wel verstandig, zodat er een prettig leefklimaat ontstaat. Dit kan via ventilatieroosters, of door grotere ramen te combineren met bijvoorbeeld kleinere valramen.

Badkamer en toilet

Ook de badkamer en het toilet zijn ruimtes waar ventilatie belangrijk is. Zo voorkom je schimmelvorming in de badkamer en kunnen nare luchtjes uit het toilet ontsnappen. Afhankelijk van de grootte van de ruimtes, kies je voor vastglaskozijnen in combinatie met een kleiner valraampje of voor draaikiepramen.

Samen configureren met klant

Draairichting

Bij het samenstellen van je kozijn dien je de draairichting aan te geven. Zo is het bij een deur belangrijk om na te gaan of deze links- of rechtsdraaiend moet zijn. Je wil niet dat de deur in de weg zit op de looproute van je klant. De richting bepaal je aan de hand van verschillende factoren. Zo is het aan te raden om goed te kijken naar de looproute in een ruimte, maar ook de positie van de lichtschakelaar. Bovendien wil je een deur laten draaien naar de kant met de meeste ruimte. Naast links- en rechtsdraaiend dien je ook met de klant te bespreken of een deur naar binnen of buiten moet draaien. Gaat het om een voordeur, kies dan voor een binnendraaiende deur. Daarmee geeft je klant de bezoekers een warm welkom, maar het is ook veiliger. Een deur kun je namelijk sneller dichtduwen dan dichttrekken en bij deze deur zitten de scharnieren aan de binnenkant, wat inbreken moeilijker maakt. Een achterdeur of zijdeur is vaak een buitendraaiende deur. Voor extra licht kies je voor een buitendraaiende deur met borstwering. Bespreek ook of het wenselijk is dat er een zij- of bovenlicht wordt geïnstalleerd.

Beglazing

Triple glas, dubbel glas en satijn glas. Deze verschillende soorten beglazing hebben elk hun eigen kenmerken. Zo bestaat dubbel glas uit twee glaspanelen met een luchtruimte ertussen. Dit helpt warmteverlies te verminderen, waardoor het energiezuiniger is. Triple glas bestaat uit drie glaspanelen met twee luchtruimtes ertussen. Dit type is zeer effectief in het behouden van warmte en het verminderen van geluidsoverlast. Satijn glas heeft een gladde en ondoorzichtige afwerking, waardoor het privacy biedt. Wil je klant volledige privacy behouden? Dan biedt een paneel de ideale uitkomst. Tot slot is het ook mogelijk om bij een 2- of 3-vaks kozijn per vak het type glas te kiezen. Zo kan je klant kiezen uit verschillende combinaties.

Bij elk type glas kan je klant kiezen voor tweezijdig gelaagd glas. Een gelaagde ruit bestaat uit twee glasplaten die aan elkaar worden geplakt door middel van een folie. Dit biedt bescherming tijdens glasbreuk doordat de folie het glas bij elkaar houdt wanneer het breekt. Het is dus extra veilig.

Glasvakken

Met glasvakken kun je de nieuwe ramen van je klant indelen. Door dit te doen, passen de ramen perfect in een landelijke stijl of andere klassieke stijl. Het is bijvoorbeeld mooi om vier vakken in kruisverdeling te installeren bij de renovatie van een oude boerderij. Bij modernere woningen is het passender om geen glasvakken toe te passen.

Skodora denkt graag met je mee

Heb je een klant met een zeer specifieke situatie, waar je graag een paar extra ogen naar laat kijken om zo de juiste kozijnen te kiezen? Skodora denkt graag met je mee! App of bel ons eens. Samen komen we tot de beste oplossing. Kun je het daarna zelf gemakkelijk bestellen in onze configurator.

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar! Philip en zijn collega's zijn bereikbaar per telefoon, mail of WhatsApp en kijken graag met je mee.
Philip Skodora