Kunststof kozijnen met 5 werkdagen klaar
Advies van professionals
Ophalen wanneer jou dat uitkomt
Lokaal geproduceerd in eigen fabriek
plaatsen kunststof kozijnen skodora
2 minuten om te lezen

Inmeten kunststof kozijnen

Ga je een kunststof kozijn plaatsen of vervangen? Het juist inmeten is van essentieel belang zodat het nieuwe kozijn perfect past in de opening. Wij vertellen je in ons stappenplan voor het inmeten precies waar je rekening mee moet houden. Laten we aan de slag gaan!

Definities

Voordat we verdergaan met alle stappen lichten wij graag een aantal begrippen en definities toe. Hieronder een overzicht van begrippen die we gebruiken en wat ze betekenen.

  • Aanslag: De aanslag is de aansluiting van het kozijn op het stelkozijn. Het zorgt voor de afdichting tussen het kozijn op het stelkozijn.
  • Binnenwerkse dagmaat: Hiermee duiden we op de ruimte aan de binnenzijde tussen 2 muren waar het kozijn wordt geplaatst.
  • Buitenwerkse dagmaat: Hiermee duiden we op de ruimte aan de buitenzijde tussen 2 muren waar het kozijn wordt geplaatst.
  • Negge: Dit is de diepte van het kozijn in het metselwerk en wordt gemeten vanaf kozijn naar voren tot de voorzijde van het metselwerk. De neggemaat kan nul zijn.
  • Hoogtemaat: De totale hoogte van het kozijn.
  • Breedtemaat: De totale breedte van het kozijn.
  • Vleugel: Dit is het draaiende deel in het kozijn. Het kan gaan om een draaikiepraam, valraam, deur of ander draaiend deel.
  • Peil: Hiermee duiden we op de bovenkant van de afgewerkte vloer.
  • Raamdorpelsteen: Een steen voor het afvoeren van regenwater.
  • Natuursteen onderdorpel: Een natuurstenen onderdorpel voor het afvoeren van regenwater.
  • Waterslag: Afvoerprofiel voor het afvoeren van regenwater. Een waterslag is veelal gemaakt van aluminium.

Inmeetinstructies per type kozijn

Hieronder volgen algemene instructies voor het inmeten van een kunststof raamkozijn en kunststof deurkozijn. Wil je specifieke instructies? Raadpleeg dan onze instructies voor het inmeten per type kozijn in onze montagehandleidingen.

1 Breedtemaat bepalen

Meet de buitenwerkse dagmaat. Dit is de ruimte tussen de 2 muren aan de buitenzijde. Meet de breedte op drie verschillende plaatsen: aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant.

Zorg ervoor dat je de meetlint nauwkeurig positioneert en noteer elke meting. Uit de drie gemeten breedtes kies je de kleinste maatvoering.

De buitenwerkse dagmaat minus 10 mm is de breedtemaat van het kozijn.

 

2 Hoogtemaat bepalen

Als je de breedte van het kozijn hebt bepaald, ga je verder met het inmeten van de hoogte. De procedure is hetzelfde als bij het meten van de breedte.

Meet op drie locaties de hoogte van de opening. Uit de drie gemeten hoogtes kies je de kleinste maatvoering.

De buitenwerkse dagmaat minus 10 mm is de hoogtemaat van het kozijn.

Stap 2.1 Kozijn met raamdorpelsteen
Principedetail standaard boven- en onderkant met raamdorpelsteen

In het geval van een kozijn met raamdorpelstenen kun je bij inmeten van de hoogte uitgaan van de binnenwerkse dagmaat in plaats van de buitenwerkse dagmaat.

Voor het bepalen van de hoogte neem je de binnenwerkse dagmaat minus 10 mm.

Stap 2.2 Kozijn met waterslagprofiel
Principedetail standaard onderkant met waterslagprofiel

Bij plaatsing van kozijn met waterslag in een stenen gevel plaatsen wij onder het kozijn een houten lat van 38 mm, en daarop een naar rato in te vullen maat waterslag.

Voor het bepalen van de hoogtemaat pakken we bovenkant einde metselwerk en onderkant kozijn minus 30 mm.

Bijvoorbeeld: tussen steen en steen meet je 1000 mm, van deze maat haal je 30 mm af, wat uitkomt op een hoogtemaat van 970 mm.

3 Bijzonderheden

Er zijn een aantal situaties waarbij het inmeten afwijkt van de standaard instructies. Denk hierbij aan een binnenmuur die smaller kan zijn dan de buitenmuur of het inmeten van een deur.

Stap 3.1 Kozijn met smallere binnenzijde
principedetail smallere binnenzijde met volschuim

Voor het bepalen van de breedtemaat gebruik je niet de buitenwerkse dagmaat, maar de binnenwerkse dagmaat plus 25 mm.

Het verschil tussen de buitenwerkse en de binnenwerkse maat is te vullen met volschuim.

Voor het bepalen van de hoogtemaat gebruik je de binnenwerkse dagmaat minus 10 mm.

Let op! Houd bij het inmeten er rekening mee dat het raam open kan over een bestaande vensterbank, indien van toepassing.

Stap 3.2 Bloemkozijn op bestaande kozijn
principedetails bloemkozijn op bestaand kozjin

Wanneer je een bloemkozijn wilt monteren op een bestaand kozijn gelden er andere inmeetinstructries.

Voor de breedte: Meet de binnenwerkse dagmaat plus 20 mm.

Voor de hoogte: Meet de binnenwerkse dagmaat plus 20 mm.

Bij deze opties gebruiken we het bestaande kozijn en behouden hiermee de constructie van het oude kozijn inclusief lood en dergelijke.

4 Voer de afmetingen in en bestel

Nu je zorgvuldig de buitenwerkse maten van je kozijn hebt gemeten, is het tijd om deze gegevens in te voeren op onze website. Ga naar onze website en selecteer het gewenste kozijn. Vul bij maatvoering de breedte en hoogte in die je hebt gemeten, rekening houdend met eventuele aanpassingen voor omtrekspeling en raamdorpel. In de stappen die volgen stel je het kozijn volledig naar jouw wens samen, waarbij je alle details van het kozijn bepaalt.

Inmeten van deuren

Het inmeten van kunststof deurkozijn is anders dan het inmeten van raamkozijnen. Raadpleeg onze inmeetstructies per type kozijn of bekijk de algemene inmeettips hieronder.

1 Breedte bepalen

Meet de buitenwerkse dagmaat. Dit is de ruimte tussen de 2 muren aan de buitenzijde. Meet de breedte op drie verschillende plaatsen: aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant.

Zorg ervoor dat je de meetlint nauwkeurig positioneert en noteer elke meting. Uit de drie gemeten breedtes kies je de kleinste maatvoering.

De buitenwerkse dagmaat minus 10 mm is de breedtemaat van het kozijn.

Let op de minimale doorloopmaat.
2 Hoogte bepalen

Meet vanaf de bovenkant van de bestaande houten bovendorpel tot aan de bovenkant van de afgewerkte vloer (peil) aan de binnenkant. Neem de maatvoering op verschillende punten en noteer de kleinste maatvoering. De  kleinste maatvoering doe je minus 25 mm.

Bepaal vervolgens de hoogte van de onderdorpel door de dikte ervan op te tellen bij de eerder gemeten maatvoering. Bij Skodora gebruiken we standaard een glasvezelcomposiet onderdorpel van 50 mm. Tel dus 50 mm op bij de genomen maatvoering. Dit is de totale hoogte van je kozijn.

Voorbeeld:
Van de bovenkant van de bestaande bovendorpel tot de afgewerkte vloer neem je minimaal 25 mm omhoog. Zet een streepje op het kozijn buiten. Vanaf dat streepje 50 mm naar beneden gemeten is de totale hoogte van je kozijn.

Uitzondering: grotere afstap

Voor sommige woningen is er een grotere afstap (vaak bij jaren 30 woningen) waardoor een hogere onderdorpel wenselijk is. Wij bieden de optie voor een onderdorpel van 70 mm, je kunt hiervoor maatwerk offerte aanvragen. Ons team van specialisten helpt je graag!

Stap 2.1 Binnenmuur smaller dan buitenmuur
principedetails deurkozijn binnenmuur smaller dan buitenmuur

Wanneer de binnenmuur smaller is dan de buitenmuur gelden er andere instructies voor het inmeten.

Meet de binnenwerkse dagmaat + 25 mm. Zo heb je ruimte om je binnenafwerking achter het scharnier kwijt te kunnen.

Let op! De doorgang wordt hier veel smaller van.

Risico bij voordeur op 85 cm bestaande maat. Als deze aan binnenkant nog smaller wordt, geeft dit in de praktijk problemen. Dit komt komt bijvoorbeeld voor bij oude arbeiderswoningen.

Voor het bepalen van de hoogte kun je de eerder aangegeven instructies aanhouden.

3 Vloerverwarming?

Als er nog vloerverwarming aan wordt gebracht en het niet bekend is of deze ingefreesd of geïnstalleerd wordt op de bestaande vloer dan is het inmeten onzeker. In dit geval dien je eerste te bepalen op welke manier de vloerverwarming wordt aangelegd.

4 Voer de afmetingen in en bestel

Heb je de juiste maatvoeringen? Dan kun je de afmetingen invoeren in onze configurator en jouw kozijnen bestellen! In de stappen die volgen stel je het kozijn volledig naar jouw wens samen, waarbij je alle details van het kozijn bepaalt.

 

Tip! Kies bij het afrekenen voor een check van Skodora!
Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar! Philip en zijn collega's zijn bereikbaar per telefoon, mail of WhatsApp en kijken graag met je mee.
Philip Skodora