Kunststof kozijnen met 5 werkdagen klaar
Advies van professionals
Ophalen wanneer jou dat uitkomt
Een initiatief van KKFH
plaatsen kunststof kozijnen skodora
2 minuten om te lezen

Inmeten kunststof kozijnen

Ga je een kozijn plaatsen of vervangen? Dan is het van belang om het kozijn op de juiste manier in te meten. Hieronder vind je een stappenplan voor het inmeten van een kozijn. Houd er rekening mee dat je kozijnen altijd inmeet aan de buitenzijde van het kozijn. Laten we aan de slag gaan!

Stap 1: meet de breedte van het kozijn

Begin met het meten van de breedte van de muuropening op drie verschillende plaatsen: aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant. Zorg ervoor dat je de meetlint nauwkeurig positioneert en noteer elke meting. Uit de drie gemeten breedtes kies je de kleinste maat. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe kozijn goed past, zelfs als er kleine variaties in de muuropening zijn.

Stap 2: meet de hoogte van het kozijn

Nadat je de breedte van het kozijn hebt, ga je verder met het inmeten van de hoogte. De procedure is hetzelfde als bij het meten van de breedte. Ook hier meet je op drie locaties binnen de opening, en is de kleinste gemeten hoogte leidend.

Skodora montage kunststof kozijnen hulp op locatie
Skodora montage - KKFH
Skodora montage kunststof kozijnen kitten buitenkant

Stap 3: houd rekening met speling

Vervolgens trek je ongeveer 10 mm af van de kleinste gemeten breedte en hoogte (5 mm aan beide kanten van het kozijn). Deze 10 mm vormt de speling die nodig is om het nieuwe kozijn moeiteloos te kunnen plaatsen.

Stap 4: houd rekening met een dorpel

Wanneer er een dorpel is (zoals een waterslag, betondorpel, gemetselde dorpel, of raamdorpelstenen), dien je hier rekening mee te houden bij het inmeten. Meet vanaf de muur loodrecht tot aan de bovenkant van de dorpel. Onthoud dat deze dorpel schuin omhoog loopt en dus meer ruimte in beslag neemt dan je op het eerste gezicht zou denken. Bij muren met een dorpel verminder je de kleinste gemeten hoogte in totaal met 20 mm (10 mm voor de dorpel en 10 mm omtrekspeling).

Stap 5: voer de afmetingen in op onze website

Nu je zorgvuldig de buitenwerkse maten van je kozijn hebt gemeten, is het tijd om deze gegevens in te voeren op onze website. Ga naar onze website en selecteer het gewenste kozijn. Vul bij maatvoering de breedte en hoogte in die je hebt gemeten, rekening houdend met eventuele aanpassingen voor omtrekspeling en raamdorpel. In de stappen die volgen stel je het kozijn volledig naar jouw wens samen, waarbij je alle details van het kozijn bepaalt.

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar! Philip en zijn collega's zijn bereikbaar per telefoon, mail of WhatsApp en kijken graag met je mee.
Philip Skodora