Kunststof kozijnen met 5 werkdagen klaar
Advies van professionals
Ophalen waar en wanneer jou dat uitkomt
Een initiatief van KKFH
plaatsen kunststof kozijnen skodora
3 minuten om te lezen

Kunststof kozijnen plaatsen

Wij vertellen je graag hoe je kunststof kozijnen kunt plaatsen. Met onze handige instructies en tips is het plaatsen van kunststof kozijnen zo geklaard! Hieronder vind je een stappenplan om je te begeleiden bij het plaatsen van kozijnen:

Stap 1: voorbereiding en veiligheid

Voordat je begint met het plaatsen van een kozijn, is het van belang dat je de juiste veiligheidsuitrusting hebt, zoals handschoenen gehoorbescherming en een veiligheidsbril. Controleer ook of je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt, waaronder kozijnschroeven, een waterpas, meetlint en accuboormachine. Het monteren van Gealan kozijnen is niet toegestaan bij omgevingstemperaturen lager dan -3°C en hoger dan +30°C.

Stap 2: oude kozijnen verwijderen

Het verwijderen van oude kozijnen begint met het demonteren van de bewegende delen (deuren of ramen). Bij vaste kozijnen begin je met het verwijderen van het bestaande glas, hiervoor snijd je de kitrand los en verwijder je de glaslatten. Daarna verwijder je voorzichtig het bestaande glas. Verwijder vervolgens de oude kozijnen en zorg ervoor dat je de omliggende muur niet beschadigt. Zaag het bestaande kozijn in met een reciprozaag schuin omhoog en omlaag waardoor je een wig van ca. 5 cm uit het bestaande kozijn zaagt. Wrik het bestaande kozijn los met een breekijzer door kracht te zetten op het kozijn en niet op de muur, hiermee voorkom je beschadigingen.

Let op! Indien het kozijn aan de binnenzijde op de muur is afgekit snijd dit dan door met een stanleymes. Verwijder ook alle spijkers en schroeven en maak de opening schoon voor het nieuwe kozijn.

Stap 3: plaats het stelkozijn

Bij het installeren van kunststof kozijnen is een stelkozijn noodzakelijk, deze kan van hout of kunststof zijn. Alle kunststof kozijnen van Gealan zijn voorzien van een aanslag van 18 mm. Voor het installeren van een stelkozijn meet je eerst de opening nauwkeurig op, het stelkozijn moet namelijk voldoende speling bieden voor het plaatsen van het kozijn (ongeveer 5 mm rondom). Bevestig het stelkozijn vervolgens aan de omliggende constructie, zorg ervoor dat deze zo veel mogelijk waterpas staat. Zodra het stelkozijn op zijn plaats zit, kun je het kunststof kozijn installeren.

Kunststof kozijnen fabriek collega Pim aan de machine
Skodora montage - KKFH
Skodora montage zwarte kunststof kozijnen

Stap 4: aanbrengen compriband

Voeg compriband toe rondom het kozijn om tocht en warmteverlies te voorkomen. Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal goed aansluit en geen kieren of openingen achterlaat. Bij gebruik van compriband dient de band in de voeg over het algemeen tot 25% van de ongecomprimeerde afmetingen zijn gecomprimeerd. De compriband mag niet opgerekt of om hoeken getrokken worden.

Stap 5: kozijn plaatsen

Plaats het nieuwe kozijn voorzichtig in de opening, van buiten naar binnen. Zorg ervoor dat het kozijn waterpas staat en goed aansluit op het stelkozijn. Gebruik een lijmklem om het kozijn op zijn plaats te houden. Met een lijmklem kun je het dichtingsrubber namelijk goed op het stelkozijn aantrekken, hiermee creëer je een goede dichting.

Stap 6: kozijn vastzetten

Breng vervolgens de definitieve bevestigingen aan. Gebruik kozijnschroeven om het kozijn stevig aan het stelkozijn te bevestigen. De kozijnen van Skodora hebben voorgeboorde montagegaten en kunnen door middel van kozijnschroeven aan het stelkozijn gemonteerd worden.

Meerdere kunststof Gealan kozijnen in de fabriek

Stap 7: glas plaatsen

Bij montage van het glas/paneel dienen de stelblokjes volgens de beglazingsvoorschriften te worden gebruikt. Plaats stelblokjes in het kozijn voor ondersteuning en onder het glas om het waterpas te houden. Bevestig vervolgens het glas en plaats de glaslatten om een stevige en waterdichte beglazing te realiseren.

Stap 8: afwerking

Gebruik kit om eventuele kieren tussen het kozijn en de muuropening af te dichten. Dit draagt bij aan de energie-efficiëntie en het voorkomt vochtproblemen. Bij montage van het glas dienen de steunblokjes en stelblokjes volgens de beglazingsvoorschriften te worden gebruikt.

Stap 9: controle

Nadat de montage is afgerond, is het van belang om een grondige inspectie uit te voeren. Controleer zorgvuldig of het kozijn stevig is geplaatst, waterpas staat en goed is afgedicht. Open en sluit ramen en deuren om ervoor te zorgen dat alles soepel werkt. Pas indien nodig aan om een perfecte pasvorm en werking te garanderen.

Tips voor het plaatsen van een kunststof kozijn

Of je nu een ervaren klusser bent of net begint, met behulp van onderstaande tips plaats je kunststof kozijnen als een professional.

Dikte van het stelkozijn

Zorg ervoor dat het stelkozijn dik genoeg is om ruimte te bieden voor de aanslag van het stelkozijn. Wij raden een dikte van 18 mm aan.

Vochtbestendigheid van het stelkozijn

Bij het gebruik van houten stelkozijnen raden wij aan om de kopse kanten te voorzien van zwarte hoekstrippen om een zo goed mogelijke afdichting en een strak eindresultaat te waarborgen.

Afdichting van het stelkozijn

Gebruik compriband om het stelkozijn aan de binnen- en buitenmuur af te dichten. Dit voorkomt tocht en verbetert de energie-efficiëntie.

Positie schroeven en ankers

Plaats kozijnschroeven en vulplaatjes op de juiste posities zoals aangegeven in de instructies.

Gebruik van vulplaatjes

Gebruik vulplaatjes om het glas strak in het kozijn te plaatsen.

Vastschroeven van het kozijn

Klem het kozijn stevig tegen het stelkozijn aan met lijmtangen voordat je begint met schroeven. Dit zorgt ervoor dat de aanslagrubber goed aansluit en onder spanning staat.

Montage van glas en draaiende delen

Bij het demonteren en monteren van glas en bewegende onderdelen is het belangrijk om de glasblokjes op dezelfde manier terug te plaatsen als ze werden verwijderd. Wanneer het glas opnieuw opgeschoord moet worden, kan het zijn dat er een vulplaatje meer of minder in moet.

Aftimmering aan binnenzijde

Zorg voor een nette en stevige aftimmering aan de binnenzijde van het kozijn.

Onderhoud van het kozijn

Zorg ervoor dat je bekend bent met de onderhoudsinstructies van de kunststof kozijnen. Regelmatig onderhoud draagt bij aan de levensduur en prestaties van de kozijnen.

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar! Philip en zijn collega's zijn bereikbaar per telefoon, mail of WhatsApp en kijken graag met je mee.
Philip Skodora