Kunststof kozijnen met 5 werkdagen klaar
Advies van professionals
Ophalen wanneer jou dat uitkomt
Een initiatief van KKFH
Zomer- en winterstand op kunststof draaikiepraam
1 minuut om te lezen

Kunststof draaikiepraam afstellen: hoe werkt het?

Je hebt een kunststof kozijn met draaikiepraam besteld bij Skodora en wilt deze goed afstellen zodat hij optimaal functioneert en blijft functioneren. Wij helpen je graag met stapsgewijze instructies om het kunststof draaikiepraam perfect af te stellen via de scharnieren. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dit doet!

1 Glas of paneel plaatsen

Voordat je het draaikiepraam kunt afstellen, moet eerst het glas geplaatst worden. Gebruik hiervoor steun- en stelblokjes om het glas op te klossen. De plaatsing van de steun- en stelblokjes is afhankelijk van de draairichting van het draaikiepraam.

  1. Maak de glassponning van het draaikiepraam eerst vrij van vuil en stof.
  2. Plaats vervolgens de steunblokjes in het draaikiepraam aan de onderzijde aan de kant van het scharnier op de glasbruggen.
  3. Plaats vervolgens een steunblokje aan de zijde van de raamkruk. Plaats het steunblokje aan de zijkant, niet aan de bovenzijde. Ook hier zit een glasbrug waar je het steunblokje op kan plaatsen.

 

4. Fixeer vervolgens het glas door stelblokjes te plaatsen op de aangegeven plekken (zie afbeelding);

5. Als het glas en/of paneel op de juiste plek zit kun je de glaslatten plaatsen. Begin met de kortste zijden door de glaslat in de hoeken van het profiel te plaatsen. Sla vervolgens met een kunststof hamer de glaslat vast. Begin in het midden en werk richting de hoeken.

Zie ook de visualisatie voor juiste plaatsingen van de steun- en stelblokjes in een draaikiepraam.

Let op! Sla de glaslatten niet te ver door.
Plaatsen stel- en steunblokjes kunststof draaikiepraamOpklossen van glas in kunststof draaikiepraam
2 Horizontaal afstellen

Na de plaatsing en het opklossen van het glas kun je het draaikiepraam horizontaal stellen. Het raam kan horizontaal worden gesteld bij de scharnieren.

Stel het draaikiepraam op 8 mm aan zowel de sluit- als de hangzijde. Je kunt dit eenvoudig meten bij de opdek van het draaikiepraam.

Is er een kleine maatafwijking? Verdeel dan de ruimte tussen links en rechts op minimaal 7 en maximaal 9 mm.

horizontaal stellen van draaikiepraamHorizontaal stellen draaikiepraam
3 Verticaal afstellen

Na het horizontaal afstellen kun je het draaikiepraam verticaal afstellen. Het draaikiepraam is ook verticaal te stellen middels de scharnieren.

Stel het draaikiepraam aan de onder- en bovenzijde op 8 mm. Begin aan de scharnierzijde en stel het raam middels het onderscharnier.

 

Let op! Als je het draaikiepraam te hoog stelt kan het zijn dat de werking van de kiepfunctie in het gedrang komt.

Stel vervolgens de sluitzijde door middel van het bovenste blokje bij te vullen of een dunnere te plaatsen.

verticaal stellen van draaikiepraamVerticaal stellen draaikiepraam
Stap 3.1 Stellen van sluitzijde
Stellen van de sluitzijde draaikiepraam

Stel vervolgens de sluitzijde door middel van het bovenste blokje bij te vullen of een dunnere te plaatsen.

Vervolgens is het aangeraden om het draaikiepraam te openen en aan de sluitzijde van het draaikiepraam te hangen en daarmee gewicht op het draaikiepraam te geven. Hierna controleren of de verdeling nog steeds goed is. Indien nodig, kun je het raam bijstellen.

Bij maatafwijking is het advies om de ruimte te verdelen tussen de 7 en 9 mm.

Stap 3.2 Beglazingsblokjes plaatsen in het midden
Beglazingsblokjes in midden van het raam

Beglazingsblokjes plaatsen in het midden van de stijlen bij een sluitpunt. Plaats de blokjes dusdanig dat deze er vrij tussen past. In de meeste gevallen is een blokje van 4 mm best passend.

Indien nodig kan het blokje gefixeerd worden met kit. Controleer na plaatsing de werking van het raam.

4 Aandruk van het rubber

Controleer de aandruk van het rubber. Het rubber zorgt ervoor dat de dichting tussen het raam en het kozijn water- en luchtdicht is. De aandruk van het rubber is eventueel te stellen met de excentrische rolnokken rondom het raam.

Af fabriek de rolnokken in de ‘neutrale’ stand, wat normaliter zorgt voor het beste functioneren.

Het resultaat: Een perfect afgestelde kunststof deur

Heb je alle stappen doorlopen? Controleer dan nog een keer of de deur goed sluit en goed hangt in het kozijn. Alles naar wens? Gefeliciteerd, je hebt de kunststof deur afgesteld!

Waarom is het juist afstellen van een deur belangrijk?

Het juist afstellen van een deur is belangrijk voor de functionaliteit en de duurzaamheid. Een deur die niet juist is afgesteld kan zorgen voor tocht, waterlekkage en een verhoogde slijtage aan zowel kozijn als deur. Het juist afstellen zorgt ervoor dat de isolatie optimaal is en slijtage beperkt (enkel van normaal gebruik). Daarnaast maakt dit het gebruiken van de deur een stuk makkelijker!

Kom je er niet uit of heb je vragen?

Kom je er niet uit met het stellen van jouw kunststof deur(en)? De kozijnspecialisten van Skodora staan voor je klaar om je te helpen met jouw vraagstuk. Neem gerust contact met ons op per mail, telefoon of Whatsapp.

Kunststof deuren bestellen? Stel dan eenvoudig jouw kunststof deuren samen bij Skodora en bestel. Je kunt ze vanaf 5 werkdagen afhalen bij een vestiging bij jou in de buurt.

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar! Philip en zijn collega's zijn bereikbaar per telefoon, mail of WhatsApp en kijken graag met je mee.
Philip Skodora